Básnik Pavol Hudák zomrel predčasne, dnes by mal 55 rokov

07.10.2014 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou/Bratislava 7. októbra (TASR) - Pavol Hudák je autorom zbierok poézie. V utorok by sa predčasne zosnulý básnik dožil 55 rokov. Narodil sa vo Vranove nad Topľou 7. októbra 1959.

Vo svojej tvorbe sa Pavol Hudák venoval témam rodného Zemplína, individuálnej a kolektívnej minulosti, využíval motívy smrti a prinášal tiež vlastnú víziu budúcnosti. Jeho básne sú miniatúrne rozsahom aj príbehom. Publikoval ich v Novom slove mladých, Dotykoch a v Kultúrnom živote.

Ako básnik sa uviedol v roku 1992 zbierkou Broskyňový súmrak, za ktorú získal Cenu Ivana Kraska i Cenu Janka Kráľa. Jeho básne z viacerých zbierok, ako napr. Silvester z roku 1999, Zatmenie slnka z toho istého roku či výber z jeho básní pod názvom Povraz v dome obesenca, boli preložené do poľštiny, francúzštiny či maďarčiny.

Pavol Hudák vyrastal v obci Vyšný Žipov, okres Vranov nad Topľou. V rokoch 1979-1983 študoval na Pedagogickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Prešove. Do roku 1992 pôsobil v Poprade ako učiteľ v základnej škole, potom bol redaktorom miestnych novín. Pracoval pre viaceré podtatranské i celoslovenské médiá, okrem iného spolupracoval aj so Slovenským rozhlasom.

Slovenský básnik, spisovateľ a novinár Pavol Hudák zomrel 18. januára 2011 v Poprade vo veku 51 rokov.
 

Vyberte región